Κουρτίνες με ρέλι για σιδηρόδρομο

curtains-reliΕίναι αλήθεια οτι μας το ζητάτε καιρό… και μιας και το τέλος Αυγούστου είναι πάντα εποχή για ανανέωση του σπιτιού, είπαμε να αλλάξουμε τις κουρτίνες μας και να σου δείξουμε πως να το κάνεις κι εσύ! Στα καταστήματα Καλυβιώτης βρήκαμε όλα τα υλικά για να ράψουμε τις δικές μας κουρτίνες. Δες τις βήμα βήμα οδηγίες και ετοιμάσου κι εσύ για τη νέα σεζόν.

Μπορεί να φαίνεται οτι το να ράψεις κουρτίνα είναι κάτι δύσκολο και πολύπλοκο, αλλά εμείς μπορούμε να σε πείσουμε οτι είναι πιο απλό από ό,τι δείχνει. Σίγουρα το να ράβεις μεγάλες επιφάνειες υφάσματος είναι λίγο πιο δύσκολο από το να ράψεις κάτι μικρότερο σε μέγεθος, αλλά ουσιαστικά οι τεχνικές που χρειάζεσαι δεν είναι και πολύ απαιτητικές.

Αυτά που θα χρειαστεί να προσέξεις για να ράψεις κουρτίνα που θα κρεμάσεις σε σιδηρόδρομο είναι το τελικό κομμάτι σου να είναι ίσιο. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ίσια θα κόψεις εξαρχής το ύφασμά σου. Βέβαια εννοείται οτι μπορείς να διορθώσεις τα πράγματα στο τέλος, φτάνει να έχεις αρκετό ύφασμα και να μη σου βγουν τσουρούτικες οι κουρτίνες.

Το ύφασμα που θα διαλέξεις φυσικά θα το επιλέξεις ώστε να ταιριάζει στον χώρο, αλλά και στις ανάγκες σου. π.χ. άλλο ύφασμα θα επιλέξεις εάν θέλεις να έχεις τελείως σκοτάδι στο δωμάτιο σου ή εάν σκοπεύεις να βάλεις διπλές κουρτίνες σε διπλό σιδηρόδρομο. Όπως και να έχει, λάβε υπόψιν σου οτι ανάλογα με το ύφασμα σου μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις βελόνα στη ραπτομηχανή σου. Εμείς για τις κουρτίνες που φτιάξαμε χρησιμοποιήσαμε κουρτινόπανο, αυτό το διαφανές ύφασμα που συνηθίζεται για κουρτίνες, σε μπεζ χρώμα.

Το πόσο ύφασμα θα χρειαστείς πάλι εξαρτάται από το παράθυρο που θέλεις να καλύψεις. Γενικά εάν θέλεις οι κουρτίνες σου να είναι πλούσιες θα υπολογίζεις διπλά για το πλάτος του παραθύρου. Δηλαδή εάν θέλεις κουρτίνες για ένα άνοιγμα πλάτους 1.50 μέτρου τότε θα χρειαστείς 3 μέτρα ύφασμα για το πλάτος και λίγο παραπάνω και για τα στριφώματα. Αντίστοιχα για το ύψος από τον σιδηρόδρομο έως το πάτωμα θα υπολογίσεις επιπλέον περίπου 40-45εκ. Υπενθυμίζουμε οτι το ύφασμα πολλές φορές με το πλύσιμο μπαίνει. Και σίγουρα για τις κουρτίνες θα πρέπει να πλύνεις το ύφασμα πριν αρχίσεις να ράβεις γιατί εάν σου μπει στο πρώτο πλύσιμο πολύ, αφού έχεις ράψει το ρέλι σου επάνω, το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ ωραίο.

Όσο για το στρίφωμα κάτω κάτω που θα είναι και το τελευταίο πράγμα που θα κάνεις υπάρχουν διάφορες επιλογές. Μπορείς να κάνεις το παραδοσιακό στρίφωμα που είναι περίπου 20εκ. γύρισμα προς την ανάποδη πλευρά και να πιάσεις το ύφασμα με κρυφοβελονιά στο χέρι ή να κάνεις αυτό που κάναμε εμείς. Δηλαδή να χρησιμοποιήσεις αράχνη ή βιλεντόν για να κολλήσεις το στρίφωμά σου χαμηλά και να μην το ράψεις. Περί ορέξεως…

Οι παρακάτω οδηγίες, λοιπόν, είναι για δύο κουρτίνες τελικού πλάτους 1.50 εκ επί 2.34εκ ύψος η καθεμία για παράθυρο 1.50εκ επί 2.32 ύψος με ρέλι σιδηρόδρομου και στενό στρίφωμα 3εκ.

Βήμα – Βήμα


Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: ύφασμα, ρέλι για σιδηρόδρομο, κλωστή, αράχνη ή βιλεντόν, ραπτομηχανή, υλικά ραπτικής (ψαλίδι, καρφίτσες, μεζούρα, χάρακα), καρουλάκια, γατζάκια και στοπάκια για να τις κρεμάσεις.

Αφού πλύνεις, σιδερώσεις και κόψεις το ύφασμά σου ξεκινάς με τα πλαινά στριφώματα. Με το ύφασμα απλωμένο με την ανάποδη πλευρά προς τα πάνω γυρίζεις τις άκρες δύο φορές προς τα μέσα περίπου 2.5 εκ και καρφιτσώνεις κάθετα.

Για να σιγουρευτείς οτι το στρίφωμά σου θα είναι το ίδιο πάχος σε όλο του το μήκος μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χαρακάκι της φωτογραφίας. Το πατάς καλά με το σίδερο για να σταθεί.

Είσαι έτοιμος να ράψεις το στρίφωμα στη μηχανή, όσο πιο άκρη μπορείς από την εσωτερική πλευρά του. Κάνεις τα πλαινά στριφώματα και για τις δύο κουρτίνες.

Διαλέγεις ποιά θα είναι η επάνω πλευρά της κάθε κουρτίνας και γυρίζεις μια φορά το ύφασμα περίπου 2 εκ. προς τα μέσα στο τελείωμα. Καρφιτσώνεις το ρέλι στην άκρη όπως δείχνει η φωτογραφία και το γαζώνεις γύρω γύρω με τη μηχανή. Μην ξεχάσεις να γυρίσεις και την μυτούλα προς τα μέσα και να την πιάσεις με το γαζί σου και αυτή.

Τέλος, όπως στο βήμα 2 γυρίζεις το ύφασμα δύο φορές σε πάχος 3 εκ. (όσο η αράχνη σου) και το καρφιτσώνεις και το σιδερώνεις. Βάζεις μέσα στο στρίφωμα την αράχνη με την κόλλα προς τα κάτω χωρίς να ξεκολλήσεις το χαρτί. Σιδερώνεις προσέχοντας να μην εξέχει καθόλου η αράχνη από το στρίφωμα. Περιμένεις να κρυώσει λίγο και ξεκολλάς το χαρτί. Ξανασιδερώνεις προσεκτικά!

Συγχαρητήρια! Οι κουρτίνες σου είναι έτοιμες για κρέμασμα. Αφού τις σιδερώσεις πάλι, τραβήξεις τις άκρες από το ρέλι για να γίνει σούρα και περάσεις και τα κρικάκια επάνω τους σε τακτά διαστήματα είσαι έτοιμος να τις κρεμάσεις! Με γεια!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το project αυτό είναι από τα καταστήματα Καλυβιώτης. Εκεί θα βρεις όλα τα υλικά για να κοντύνεις, να κρεμάσεις και φυσικά να ράψεις τις δικές σου κουρτίνες, ενώ θα βρεις και μεγάλη ποικιλία σε διαφόρων ειδών υλικά, εργαλεία και διακοσμητικά που θα σε βοηθήσουν στις δημιουργίες σου.

Kalyviotis_logo

Λίστα καταστημάτων Καλυβιώτης:

Κεντρικό:
Αθήνα, Πλατεία Συντάγματος, Ερμού 8
τηλ. 210 3238392 (τ.κέντρο)
www.kalyviotis.gr

Καταστήματα:
Αμπελόκηποι, Λ. Κηφισίας 31, τηλ. 210 6466190        
Π.Φάληρο, Λ. Ποσειδώνος 31, τηλ. 210 9842836
Κηφισιά, Διονύσου 1 & Παπαδιαμάντη τηλ. 210 8019011
Χαλάνδρι, Κατσουλιέρη 4, τηλ. 2106800407
Νέα Ιωνία, Μ. Τιμοθέου 6-8, τηλ. 210 2713733
Ηράκλειο, Χάνδακος 18,   τηλ. 2810282805
Λευκωσία, Θεμ. Δερβή 22Β, τηλ:+35 72 675919

Φτιάξτο

Η Ελίνα είναι φιλόλογος, κειμενογράφος, διαφημίστρια, κόρη, σύζυγος και μαμά! Της αρέσει πολύ να διορθώνει ορθογραφικά λάθη, να χαζεύει με τις ώρες στο Pinterest και να φτιάχνει πράγματα με παρέα (ποτέ μόνη). Αγαπημένα crafts είναι όλα όσα έχουν να κάνουν με τη διακόσμηση του σπιτιού!

5 σχόλια στο άρθρο “Κουρτίνες με ρέλι για σιδηρόδρομο”

  1. [quote name=»Βάλια Μπινίκου»][quote name=»Mara Papado»]Καλή η προσπάθεια, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τέτοια διαβάζουν οι γυναίκες και πιστεύουν πως οι κουρτίνες ράβονται σε 5 λεπτά και μάλιστα τόσο εύκολα και απλά.[/quote]
    Από ποιανού πραγματικότητα απέχει; Γιατί εμείς πραγματικά τις ράψαμε εύκολα και απλά… Θα συμφωνήσω μαζί σου πάντως στο ότι θέλει παραπάνω από 5 λεπτά, αλλά πάλι το παραπάνω άρθρο δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο…[/quote]

    Από του πως πραγματικά ράβεται μια κουρτίνα. Ο τρόπος αυτός ανήκει σε μια άλλη εποχή. Παρ’ όλα αυτά δεν θα μπω σε καμιά αντιπαράθεση μαζί σας. Δεν το θεωρώ σωστό. Εξ’ άλλου σας παρακολουθώ πολύ καιρό και σας διαβάζω. Δεν σας κρύβω μάλιστα, ότι πολλές φορές βρίσκω ενδιαφέροντα τα άρθρα σας και «κλέβω» ιδέες. Την καλημέρα μου και να είστε πάντα καλά.

  2. [quote name=»Mara Papado»]Καλή η προσπάθεια, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τέτοια διαβάζουν οι γυναίκες και πιστεύουν πως οι κουρτίνες ράβονται σε 5 λεπτά και μάλιστα τόσο εύκολα και απλά.[/quote]
    Από ποιανού πραγματικότητα απέχει; Γιατί εμείς πραγματικά τις ράψαμε εύκολα και απλά… Θα συμφωνήσω μαζί σου πάντως στο ότι θέλει παραπάνω από 5 λεπτά, αλλά πάλι το παραπάνω άρθρο δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο…

  3. Καλή η προσπάθεια, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τέτοια διαβάζουν οι γυναίκες και πιστεύουν πως οι κουρτίνες ράβονται σε 5 λεπτά και μάλιστα τόσο εύκολα και απλά.

Απάντηση