Ντομάτες στο μπαλκόνι

Οι ντομάτες που μεγαλώνουν σε σπιτικά μποστάνια έχουν άλλη γεύση, αν τις δοκιμάσεις δεν θα θέλεις να ξαναφάς αγοραστή ντομάτα. Ο Δημήτρης Φωτιάδης, γεωπόνος του DiyTV.gr μας δείχνει πώς να φυτέψουμε νόστιμες ντοματούλες στην βεράντα μας, αν θέλεις να το δοκιμάσεις, τώρα είναι η εποχή να ξεκινήσεις.

Ένα φυτό ντοματιάς μπορεί να βγάλει και 5 κιλά ντομάτες οπότε υπολόγισε πόσες θα βάλεις. Αν θέλεις να φτιάξεις και σπιτική σάλτσα ντομάτας βάλε μπόλικες!

Στο video θα δεις όλη την διαδικασία, από την φύτευση των σπόρων που γίνεται αρχές της άνοιξης, μέχρι την τελική συγκομιδή που γίνεται τον Αύγουστο.

  • Εάν η μεταφύτευση γίνει στον κήπο μας, πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστά μεταξύ τους.
  • Για την παραγωγή του καρπού μπορούμε να αφήσουμε την ντομάτα να έρπει στο χώμα, ή να φτιάξουμε ένα σύστημα στήριξης του φυτού με καλάμια.
  • Με τον δεύτερο τρόπο όσο μεγαλώνει το φυτό πρέπει να στηρίζουμε στο καλάμι το ανεπτυγμένο «κλαδί», ποτίζοντας τακτικά ώστε μην στεγνώνει το χώμα.
  • Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι την εμφάνιση του άνθους. Τότε μειώνουμε τη συχνότητα μέχρι να γίνει η καρπόδεση και όταν δούμε ότι η ντοματιά μας γέμισε με πράσινες ντομάτες, αρχίζουμε πάλι τα τακτικά ποτίσματα.
  • Όταν οι ντομάτες γίνουν κόκκινες τότε τις κόβουμε σταδιακά και είναι έτοιμες για κατανάλωση.
  • Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα για να έχουμε 100% καθαρές ντομάτες και να θειαφίζουμε στα φύλλα για να προλαμβάνουμε τυχόν ασθένειες.
  • Η διατροφική αξία της ντομάτας περιλαμβάνει: Βιταμίνη Α, Β, C, E, B-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φολικό οξύ, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.
  • Επίσης περιέχει Λυκοπένη, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, μειώνει την χοληστερόλη και έχει αντικαρκινική δράση.
  • Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο από τις ντομάτες μας ώστε να καλλιεργήσουμε νέα φυτά, αφήνουμε 2 καρπούς επάνω για να ωριμάσουν πάρα πολύ.
  • Στη συνέχεια τους βάζουμε στον ήλιο για να στεγνώσουν, αφαιρούμε τους σπόρους και τους αφήνουμε και αυτούς να στεγνώσουν στον ήλιο για 2 μέρες.Για ακόμα περισσότερες συμβουλές κηπουρικής, μπες στο DIYtv.gr
Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *