Χειροποίητα καθαριστικά για το σπίτι

ftiaxe-katharistikaΌπως φάνηκε η πρότασή μας για να φτιάξεις υγρό σαπούνι άρεσε πολύ και μάλιστα ξεκίνησε και κουβέντα με συμβουλές στο facebook. Επιστρέφουμε λοιπόν με περισσότερες προτάσεις για χειροποίητα οικολογικά καθαριστικά με απλά υλικά που θα βρεις εύκολα αλλά και με μικρές καθημερινές συμβουλές.

 

alata
Μείγμα από ξύδι για τα άλατα στην ντουσιέρα
Σε ένα δοχείο βάλε 1 μέρος νερό, 1 μέρος λευκό ξύδι και μερικές φλούδες πορτοκαλιού. Τα αφήνεις να μουλιάσουν μερικές μέρες και μετά καθαρίζεις το ακουστικό της ντουζιέρας με την βοήθεια μιας παλιάς οδοντόβουρτσας.
mpaniera
Μείγμα με σόδα για την μπανιέρα
Αναμειγνύεις 1 κουταλάκι υγρό σαπούνι, 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο. Προσθέτεις λίγο νερό και καθαρίζεις την μπανιέρα με σφουγγάρι ή βούρτσα.
mirodies
Άμμο γάτας για μυρωδιές
Χρησιμοποίησε άμμο γάτας για να τραβήξει την μυρωδιά της κλεισούρας από παλιά αντικείμενα.
igro-piaton
Φτιάξε υγρό σαπούνι για τα πιάτα
Θα χρειαστείς 200 γραμμάρια πράσινο σαπούνι ή σαπούνι μασσαλίας (τριμένο), 4 λίτρα νερό και 3 κουταλιές του γλυκού μαγειρική σόδα. Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις 2 σταγόνες αιθέρια έλαια και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο αμυγδάλου (όχι πικραμύγδαλο).
plintirio
Φτιάξε σκόνη πλυντηρίου
Θα χρειαστείς 1 πεντόλιτρο κουβά με καπάκι, 1 απλό, αγνό σαπούνι ελιάς, 1 φλιτζάνι βόρακα (στα φαρμακεία ή σε καταστήματα με γεωργικά προϊόντα), 1 φλιτζάνι σόδα πλυσίματος. Δες στον παραπάνω σύνδεσμο πως να τα αναμίξεις. Η φωτογραφία είναι από το instructables.com
katharistika
Οικολογικά καθαριστικά για το σπίτι
Τέλος δες εδώ πολλές μα πολλές συμβουλές για άλλα καθαριστικά χωρίς χημικά.

Η φωτογραφία είναι από το eartheasy.com, θα βρεις και εκεί συμβουλές καθαριότητας με φυσικά προϊόντα.

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

4 σχόλια στο άρθρο “Χειροποίητα καθαριστικά για το σπίτι”

  1. [quote name=”depoina”]καλημέρα σε όλους, πρόσφατα έφτιαξα το υγρό σαπούνι για τα χέρια, με ένα σαπούνι ~250 γραμμάρια, η ποσότητα που έβγαλα είναι περίπου 3 λίτρα υγρό σαπούνι και όλα αυτά με κόστος 1 ευρώ που είχε το σαπούνι και 1,5 ευρώ η γλυκερίνη.Μυρίζει τέλεια και αφήνει τα χέρια πάρα πολύ απαλά.Θέλω να ρωτήσω κάτι (χαζό) που βλέπω σε όλες τις συνταγές, όταν λέει π.χ. ένα μέρος νερό πόσο είναι σαν ποσότητα ?[/quote]
    Πάει αναλογικά, η συνταγή θα σου λέει ένα μέρος νερό 2 μέρη γλυκερίνη π.χ. Άρα αν αποφασίσεις να βάλεις ένα φλυτζάνι νερό θα βάλεις 2 φλυτζάνια γλυκερίνη. Έτσι μπορείς να κάνεις πολύ ή λίγο!

  2. καλημέρα σε όλους, πρόσφατα έφτιαξα το υγρό σαπούνι για τα χέρια, με ένα σαπούνι ~250 γραμμάρια, η ποσότητα που έβγαλα είναι περίπου 3 λίτρα υγρό σαπούνι και όλα αυτά με κόστος 1 ευρώ που είχε το σαπούνι και 1,5 ευρώ η γλυκερίνη.Μυρίζει τέλεια και αφήνει τα χέρια πάρα πολύ απαλά.Θέλω να ρωτήσω κάτι (χαζό) που βλέπω σε όλες τις συνταγές, όταν λέει π.χ. ένα μέρος νερό πόσο είναι σαν ποσότητα ?

  3. Πολύ ωραία και χρήσιμα όλα αυτά……ειδικά για όσους έχουν στο σπίτι άτομα με ασθμα, αλλεργίες, εκζεματα κλπ..είναι ότι καλύτερο. Έχω μια απορία όμως…..σχετικά με το απορρυπαντικό πλυντηρίου…Μήπως προκαλέσει βλάβη στο πλυντήριο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *