Το πρώτο σου κασκόλ

prwto_kaskol_introΑυτό είναι το πρώτο μου κασκόλ. Ναι, είναι λίγο κάπως, αλλά το αγαπώ πολύ, παρόλο που δεν το έχω φορέσει ούτε μια φορά. Κάθε φορά που το κοιτάω αναρωτιέμαι τι ακριβώς σκεφτόμουν όταν διάλεξα αυτό το μαλλί και επίσης για ποιό λόγο το έκανα τόσο φαρδύ. Εάν ξεκινάς κι εσύ το πλέξιμο και ανυπομονείς να φτιάξεις το πρώτο σου κασκόλ, μπορείς να διαβάσεις αυτό το άρθρο με τις οδηγίες και τις συμβουλές μας.

Το αποφάσισες. Θέλεις να ξεκινήσεις να πλέκεις και είσαι έτοιμος/η να πιάσεις τις βελόνες σου. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να φτιάξεις το πρώτο σου κασκόλ και να βάλεις και σε εφαρμογή όλα αυτά που έχεις δει σε video μέχρι τώρα. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε στο ξεκίνημά σου, ώστε να αποφύγεις όσα περισσότερα λαθάκια και γκάφες γίνεται που εμείς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε. Έχε στο μυαλό σου οτι το πρώτο σου δημιούργημα με βελόνες και μαλλί δεν θα είναι τέλειο… ίσως να καταλήξει και σε κάποια σκοτεινή γωνιά της ντουλάπας σου. Όμως θα είναι για πάντα το πρώτο σου… και πίστεψέ μας τα επόμενα θα είναι πολύ πολύ καλύτερα.

Για να ξεκινήσεις θα χρειαστείς:

– Ένα ζευγάρι βελόνες νούμερο 7mm ή 7,5mm (ιδανικό μέγεθος να ξεκινήσεις, αρκετά χοντρές για να βλέπεις καθαρά τι κάνεις)
– 4 κούκλες (κουβάρια) νήμα ακρυλικό με μαλλί μαζί σε αναλογία περίπου 70/30 (το μαλλί αυτό θα είναι οικονομικό και εύκολο να το χειριστείς για αρχή)

Διάλεξε ένα χρώμα που σου αρέσει και φρόντισε το μαλλί αυτό που θα πάρεις να είναι “καθαρό” δηλ. να μην έχει τριχίτσες ή πούλιες για να βλέπεις τι κάνεις και να μην μπλέξεις με περισσότερους κόμπους από όσους χρειάζεσαι. Επίσης, καλό είναι το νήμα αυτό να είναι και αρκετά χοντρό, ώστε να είναι οι θηλιές σου μεγάλες και να είναι γρήγορο στο πλέξιμο.

Επίσης θα χρειαστείς και ένα ψαλιδάκι κοντά σου, μια σακοράφα για το τέλος και καλό είναι να έχεις και μια μεζούρα ή χάρακα δίπλα σου.

Η πλέξη που θα χρησιμοποιήσεις για όλο το πλεκτό είναι η μους ή garter στα αγγλικά.

Πάντα ξεκινάς να πλέκεις κάνοντας ένα δείγμα. Το δείγμα ή swatch στα αγγλικά είναι ένα κομμάτι πλεκτό από τις βελόνες και το νήμα που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις που σε βοηθά να καταλάβεις πόσο μεγάλο θα βγει το πλεκτό σου σε αναλογία πόντων και εκατοστών. Περισσότερα για τα δείγματα θα γράψουμε σε ξεχωριστό άρθρο. Εσύ σε αυτή τη φάση καλό είναι να πλέξεις πρώτα το δείγμα σου για να εξασκηθείς και να μην ξηλώνεις μπρος πίσω. Το δείγμα σου θα αποτελείται από 20 πόντους και 30 σειρές.

Ξεκινάς ρίχνοντας με όποιον τρόπο σε βολεύει 20 πόντους στη βελόνα σου. Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και αρχίζεις να πλέκεις όλο καλούς πόντους. Καλό είναι στην αρχή να είσαι όσο το δυνατόν συγκεντρωμένος/η και να μετράς πόσους πόντους έχεις κάθε φορά στη βελόνα σου, ώστε να μην καταλήξεις με 50 από 20 που άρχισες. Εάν για οποιοδήποτε λόγο βρεθείς με περισσότερους ή λιγότερους πόντους κάτι έχει πάει στραβά και θα πρέπει να ξαναξεκινήσεις. Ξηλώνεις και ξαναξεκινάς. Το ξέρω οτι είναι μαρτύριο αυτό, αλλά πριν καταφέρεις να διορθώσεις τα λάθη σου θα πρέπει να έχεις μάθει να το κάνεις σωστά. Όταν το δείγμα σου (σε μεγάλο βαθμό) είναι χωρίς τρύπες και μοιάζει με παραλληλόγραμμο είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το κασκόλ σου.

Ρίχνεις στη βελόνα σου 20 πόντους και ξεκινάς να πλέκεις όλο καλούς πόντους όλες τις σειρές. Πλέκεις τόσες σειρές μέχρι το κασκόλ σου να είναι στο επιθυμητό μήκος. Μπορείς να το τυλίξεις γύρω από το λαιμό σου και να δεις όσο το έχεις ακόμη επάνω στις βελόνες. Όταν το κουβάρι σου πλησιάζει στο τέλος του μπορείς να ενώσεις το επόμενο με έναν κόμπο και να συνεχίσεις. Εάν δεις οτι τελειώνει το μαλλί σου (τελείως, δηλ. δεν έχεις άλλη κούκλα) πρόσεχε να μην ξεκινήσεις καινούργια σειρά και μείνεις στη μέση… Επίσης, καλό είναι να υπολογίσεις οτι χρειάζεσαι αρκετό νήμα και για να το κλείσεις το πλεκτό σου, δηλ. να το βγάλεις από τις βελόνες. Στο τέλος θα χρειαστείς την σακοράφα για να κρύψεις τα κομμάτια νήμα που θα περισσεύουν από το πλεκτό σου στην αρχή και στο τέλος, αλλά και στις ενώσεις με νέο κουβάρι. Εάν θέλεις στο τέλος μπορείς να προσθέσεις και κρόσσια.

Για να φτιάξεις το κασκόλ σου θα σε βοηθήσουν:

Ξεκίνημα με τον αντίχειρα ή
Ξεκίνημα με τον αντίχειρα και τον δείχτη
Καλός πόντος/ Πλέξη μους
‘Ενωση καινούργιου κουβαριού με κόμπο ή χωρίς κόμπο
Τελείωμα/ κλείσιμο ή
Τελείωμα/ κλείσιμο με πόντους που ελαττώνονται σταδιακά
– Κρύψιμο νήματος που περισσεύει μέσα στο πλεκτό

Συγχαρητήρια! Το πρώτο σου κασκόλ (χαλάκι) είναι έτοιμο!!!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

9 σχόλια στο άρθρο “Το πρώτο σου κασκόλ”

  1. Πω παιδιά. Με 6αρα βελόνα επειδή με είπε η μαμά μου ότι το είναι στενό το εκανα 54 πόντους. Θα γίνει τεραστιο;; :Ο Γύρω στους 40 θα το εκανα Εγώ. Πρώτο μου κασκόλ που κάνω επίσης 😀
    Δεν έκανα δείγμα, απλάτοκ ξηλωσα δυο φορές επειδή έκανα λάθη :Ρ

  2. Και εγώ τώρα ξεκίνησα και χαίρομαι πολύ. Έχει βέβαια δυο τρύπες αλλά λέω να βάλω κανένα λουλουδάκι εκεί. Επίσης το έκανα καλή και ανάποδη άλλες φορές δυο καλές δυο ανάποδες, άλλες φορές τρεις σειρές έτσι και τρεις αλλιώς. Τώρα πάω στο δεύτερο κουβάρι και έχω ρίξει 30 πόντους! Θα δείξει! Μόλις τελειώσω μπορεί να βάλω φωτό!

  3. ..κι εγώ κασκολάκι..αλλά προτίμησα αυτο με το yarn over (ζετε) που μας έχουν δείξει τα κορίτσια…..Γίνεται πολύ ωραίο……Επίσης στο τσακ μπαμ έφτιαξα κι ένα για την κορούλα μου με νήμα με φουντίτσες..δεν ξέρω πως το λένε…..Το φόρεσε σήμερα στο σχολείο..λέτε να έχω παραγγελίες???..χαχαχ….

  4. [quote name=”erika”]…Μα όλοι με ενα κσκόλ ξεκινάνε τελίκά ; :D[/quote]i
    kai ego me kaskol ksekinisa kai ekei emina exo kanei 10 den exo kanena na foreso oute foto apo auta pou ekana
    kali epitixia se olous to kaskol einai eukolo dialekste ena xroma pou na sas aresei apolita

  5. Ωχ παναγιά μου… Θυμάμαι το πρώτο κασκόλ που έφτιαξα πέρισι. Αποτυχία σκέτη.
    Λέω να ξαναπροσπαθήσω φέτος, πείτε μου καλή τύχη! 😆

  6. τώρα φτιάχνω το πρώτο μου κασκόλ (με την βοήθεια σας!!) και είμαι πολύ ενθουσιασμένη…έχω κάνει κάποια λαθάκια,αλλά τα παραβλέπω!! τα βιντεάκια σας ήταν πολύ κατατοπιστικά! 😆

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *