Βασικές Βελονιές: Τρύπωμα

τρύπωμα

Συνεχίζοντας με το ξεκαθάρισμα των όρων ραπτικής, φτάσαμε και στο περίφημο τρύπωμα… Πολλοί έχουν ακούσει τη λέξη και λίγοι γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει. Άσε που αυτοί οι όροι που έχουν κατάληξη σε -ωμα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο μπέρδεμα. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να τα μάθεις σωστά μια και καλή.

Τρύπωμα (tack ή baste) = πρόχειρες βελονιές που χρησιμοποιούμε:

1. για να ενώσουμε γρήγορα και προσωρινά δύο ή περισσότερα κομμάτια ύφασμα μέχρι να τα ράψουμε μαζί με μόνιμη ραφή
2. για να μεταφέρουμε ένα πατρόν στο ύφασμα

Η κλωστή που χρησιμοποιούμε για το τρύπωμα είναι ιδιαίτερη, γιατί είναι αρκετά εύκολο να σπάσει και να ξηλωθεί. Στην ελληνική αγορά θα βρεις κλωστή για τρύπωμα μόνο σε λευκό χρώμα. Στο εξωτερικό υπάρχουν κλωστές τρυπώματος και σε άλλα χρώματα. Και αυτό γιατί γενικά βοηθάει πολύ η κλωστή με την οποία κάνεις τις βελονιές τρυπώματος να είναι σε χρώμα που κάνει αντίθεση με το ύφασμά σου για να βλέπεις.

Όταν είσαι αρχάριος στο ράψιμο και ξεκινάς να ράβεις με κάτι μικρό ίσως το τρύπωμα να μη σου χρειαστεί καθόλου σαν τεχνική. Όταν π.χ ράβεις μια ορθογώνια τσάντα μπορείς εύκολα να ενώσεις τα κομμάτια του υφάσματος με καρφίτσες και να ράψεις τις ραφές. Όταν όμως ράβεις κάτι λίγο πιο πολύπλοκο, όπως ένα κομμάτι ρούχο που τα κομμάτια θα πρέπει να εφάπτονται σωστά, τότε το τρύπωμα μπορεί πραγματικά να σου κάνει τη ζωή σου πολύ πιο απλή.

Το ίδιο ισχύει και με τα πατρόν. Εάν ράβεις κάτι με απλό πατρόν, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις καρμπόν ή σαπουνάκι για να το μεταφέρεις στο ύφασμά σου. Εάν όμως το πατρόν σου απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή στη μεταφορά, τότε το τρύπωμα μπορεί να σε βοηθήσει πολύ.

Η διαφορά με τις υπόλοιπες βελονιές τρυπώματος σε αυτή την περίπτωση είναι οτι ράβεις κατά μήκος των ακρών του χάρτινου πατρόν με διπλή κλωστή τρυπώματος και σε κάθε δεύτερη βελονιά δεν σφίγγεις την κλωστή, αλλά αφήνεις θηλιές μήκους περίπου 2εκ. Αφού μεταφέρεις όλες τις γραμμές του πατρόν κόβεις τις θηλιές στο κέντρο τους και απελευθερώνεις το χάρτινο πατρόν. Απομακρύνεις τα υφάσματα μεταξύ τους και κόβεις τις κλωστές που τα ενώνουν. Οι άκρες των κλωστών που έχουν μείνει στο ύφασμα είναι τα σημάδια που χρειάζεσαι για να κόψεις.

Οι βασικές βελονιές τρυπώματος είναι:

Basting_tacking
Απλό τρύπωμα ή πατητή βελονιά (basic tacking)
= Η βελονιά αυτή είναι και η πιο απλή βασική βελονιά που χρειάζεται για να ράψεις κάτι στο χέρι. Το ράψιμο γίνεται από τα δεξιά προς τα αριστερά βάζοντας τη βελόνα μέσα και έξω από το ύφασμα σε ίδιες αποστάσεις ώστε οι βελονιές να φαίνονται και από την επάνω και από την κάτω πλευρά του υφάσματος ίδιες. Το μήκος καθορίζει και τη σταθερότητα. Όταν τρυπώνεις συνήθως οι βελονιές είναι αραιές. Εάν θέλεις να τρυπώσεις μεγάλες επιφάνειες μπορείς να κάνεις εναλλάξ μεγάλες και μικρές βελονιές.

diagonal_tacking
Λοξή πεταχτή βελονιά (diagonal tacking)
= Την χρησιμοποιούμε όταν δεν θέλουμε να κουνηθούν καθόλου τα υφάσματα που πάμε να ενώσουμε. Ράβεται από επάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω και το σημείο που βγαίνει η βελόνα είναι δίπλα στο σημείο που βγαίνει. Ανάλογα με το τι θέλει να τρυπώσει κανείς μπορεί να κάνει τη βελονιά αυτή πιο αραιή ή πιο πυκνή.

slip_bastingSlip tacking = Βρήκαμε και άλλη μια βελονιά τρυπώματος που δεν γνωρίζουμε την ελληνική της ονομασία (εάν τη γνωρίζετε παρακαλώ στείλτε μας ένα email). Περιγράφεται ως βελονιά που χρησιμοποιούμε όταν έχουμε ένα πολύπλοκο σχέδιο υφάσματος με ρίγες ή καρό και θέλουμε να πετύχουμε ακριβή ένωση μεταξύ του διπλωμένου υφάσματος και της βάσης. Γίνεται με μια μικρή βελονιά στο επίπεδο ύφασμα δίπλα στο δίπλωμα του υφάσματος και στη συνέχεια με μια μικρή βελονιά μέσα από το δίπλωμα στην επάνω πλευρά εναλλάξ. Μάλλον η φωτογραφία βοηθάει περισσότερο από την περιγραφή.

Φωτογραφία εισαγωγής από το www.sew4home.com/

Κράτα το

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

4 σχόλια στο άρθρο “Βασικές Βελονιές: Τρύπωμα”

  1. Και ναι επιβεβαιωμενα λεγεται κρυφη βελονια!!(σημερα το μαθαμε-σεμιναριο στον Σωτηριου-πειραιας)

  2. κορίτσια καλησπέρα. Σας στέλνω αυτό το e-mail από Χαλκίδα. Θαυμάζω τη δουλειά σας και σας παρακολουθώ συνεχώς. Ήθελα να σας πω που καταλήξαμε τελικά για το slip tacking ……κατόπιν απείρων συζητήσεων με μαμάδες και γιαγιάδες καταλήξαμε ότι μάλλον πρόκειται για την κρυφοβελονιά. Έτσι τουλάχιστον λεγότανε στα παλιά τα χρόνια!!!!! ελπίζω να βοήθησα!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *