Πως να ράψεις τούλι στη ραπτομηχανή

Το τούλι αλλά και διάφορα πολύ λεπτά και διάφανα υφάσματα μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν όταν τα ράβεις στην ραπτομηχανή καθώς -λόγω δομής υφάσματος- δεν υπάρχει στέρεα βάση για τις ραφές. Η Deborah από το Art Threads μας δείχνει μια βασική τεχνική που θα μας διευκολήνει πολύ.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις λίγη ταινία (σελοτέηπ) στο ποδαράκι της ραπτομηχανής, στο μπροστινό μέρος εκεί που τα μεταλλάκια ανασηκώνονται ελαφριά. Αυτό θα εμποδίσει τις τρύπες του υφάσματος να πιαστούν εκεί.

Στη συνέχεια άλλαξε την βελόνα της ραπτομηχανής, θα χρειαστείς μια βελόνα με στρογγυλή και όχι με μυτερή μύτη. Η στρογγυλή μύτη θα “γλυστρήσει” μέσα στην φυσική τρύπα του υφάσματος αντί να την διαπεράσει και να κάνει το ύφασμα να τραβήξει. Άλλαξε επίσης το μήκος βελονιάς και κάντο πιο μικρό από ότι συνήθως, κάνε μια δυο δοκιμές σε περίσσευμα υφάσματος πρώτα.

Όταν είσαι έτοιμη/ος να ράψεις, τοποθέτησε ένα κομμάτι μεταξόχαρτου (tissue paper – το βρίσκεις και σε βιβλιοπωλείο) κάτω από το ύφασμα και ράψε και τα δύο στη μηχανή.

sheer-fabrics-1

Όταν τελειώσεις τράβα το μεταξόχαρτο και η ραφή σου είναι έτοιμη.

Κράτα το

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

2 σχόλια στο άρθρο “Πως να ράψεις τούλι στη ραπτομηχανή”

  1. κορίτσια, παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό το site σας και έχω να πω πως είναι υπέροχο και βοηθάει αφάνταστα όλες εμάς που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.
    Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
    έχω πάρει ένα ύφασμα από αυτά που έχουν τρύπες και θέλω να φτιάξω μία μπλούζα. Μήπως ξέρεις κανείς πως ράβουμε τέτοια υφάσματα τρυπητά; ούτε οι καρφίτσες δεν στέκονται πάνω τους, πως θα ραφτούν χωρίς να ανοίξουν;
    ευχαριστώ πολύ
    Δέσποινα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *