Εργαστήρι βιβλιοδεσίας Θάλειας Μιχελάκη

tmichelakilogo2Εάν αγαπάς την τέχνη της βιβλιοδεσίας και θέλεις να μυηθείς στα μυστικά της, τότε μόλις βρήκες αυτό που ψάχνεις! Στο Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας της Θάλειας Μιχελάκη διοργανώνονται σεμινάρια και μαθήματα βιβλιοδεσίας για ενήλικες και παιδιά, ενώ το εργαστήρι βιβλιοδεσίας δραστηριοποιείται και στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, στη συντήρηση, στις κατασκευές από χαρτί και χαρτόνι (άλμπουμς, κουτιά, πορτφόλιος, μενού κ.ά.). Μάθε όλες τις λεπτομέρειες.

Βιβλιοδεσία ονομάζεται η τέχνη που «ντύνει» το βιβλίο υπηρετώντας διπλό σκοπό : τη διατήρηση του πολύτιμου περιεχόμενου-της γραφής- αλλά και την αισθητική έκφραση τόσο του τεχνίτη όσο και του κτήτορα. Μια σειρά από υλικά (χαρτόνι, ύφασμα, δέρμα, κλωστές, χαρτί) μας δίνουν τη δυνατότητα για άπειρους συνδυασμούς και δημιουργία.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο εργαστήρι οργανώνονται σεμινάρια και μαθήματα γύρω από την τέχνη της βιβλιοδεσίας, που αφορούν τόσο ενήλικες όσο και παιδιά και ξεκινούν όλο το χρόνο σε τμήματα έως 5 ατόμων.

Τα μαθήματα αφορούν καθαρά τη βιβλιοδεσία και είναι χωρισμένα σε δύο βασικούς κύκλους: πανόδετο, δερματόδετο. Κάθε κύκλος διαρκεί 5-6 εβδομάδες -ανάλογα με το ρυθμό του τμήματος. Τα μαθήματα είναι δίωρα σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση.

Οι δύο κύκλοι έχουν κάποια στάδια κοινά ή παρόμοια (ξήλωμα βιβλίου, επανασύνδεση χάρτινων εξωφύλλων, ράψιμο σε τεζάκι, στρογγύλεμα, σφύρισμα, ενισχύσεις της ράχης) αλλά και αρκετά διαφορετικά, μιας και πρόκειται όχι μόνο για διαφορά στα υλικά αλλά και στον τρόπο σύνδεσης του εξωφύλλου με το σώμα του βιβλίου.

Τα σεμινάρια είναι τρίωρα και αυτοτελή. Γίνονται Σάββατο 4-7 το απόγευμα. Εμπλουτίζονται και εναλλάσονται περίπου κάθε τρεις μήνες. Δήλωση συμμετοχής έως την Πέμπτη πριν από το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει. Το πρόγραμμα έως τον Δεκέμβρη έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2011

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ

16:00 – 19:00

24.9

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ : Στην ενότητα αυτή δημιουργούμε μικρά σημειωματάρια με 3 διαφορετικές τεχνικές : γιαπωνέζικο, κλασικό τετράδιο και σημειωματάρια με σκληρό εξώφυλλο.

1.10

ΑΛΜΠΟΥΜ 1 : Οι κατασκευές άλμπουμ χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλει/μπορεί καθένας. Στο άλμπουμ 1 κατασκευάζουμε ένα άλμπουμ με σκληρό εξώφυλλο. Η σύνδεση του σώματος με το εξώφυλλο γίνεται με βίδες ή κορδέλα.

8.10

ΚΟΥΤΙ 1 : Οι κατασκευές κουτιού χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλει/μπορεί καθένας. Κουτί με ξεχωριστό καπάκι.

22.10

ΚΟΥΤΙ 2 : Οι κατασκευές κουτιού χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλει/μπορεί καθένας. Μπιζουτιέρα.

5.11

ΑΛΜΠΟΥΜ 3 : Οι κατασκευές άλμπουμ χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλει/μπορεί καθένας. Στο άλμπουμ 3 κατασκευάζουμε και διακοσμούμε το εξώφυλλο για ένα έτοιμο σώμα άλμπουμ. Στην περίπτωση αυτή πληρώνετε έξτρα το σώμα του άλμπουμ.

12.11

ΚΟΥΤΙ 3 : Οι κατασκευές κουτιού χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλει/μπορεί καθένας. Επιτραπέζιο κουτί αρχειοθέτησης & μολυβοθήκη

19.11

ΑΛΜΠΟΥΜ 4 : Οι κατασκευές άλμπουμ χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλει/μπορεί καθένας. Στο άλμπουμ 4 κατασκευάζουμε ένα άλμπουμ ραφτό με σκληρό εξώφυλλο. Είναι η πιο δύσκολη και χρονοβόρα από τις 4 ενότητες.

26.11

ΚΟΥΤΙ 4 : Οι κατασκευές κουτιού χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλει/μπορεί καθένας.Αρχειακό κουτί αποθήκευσης.

3.12

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ : Εισαγωγή στην κατασκευή μαρμαρόκολλας και άλλες τεχνικές.

10.12

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΙΟΥ : Απλοί τρόποι κατασκευής χαρτιού.

19.12

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-ΑΤΖΕΝΤΑ-ΔΩΡΑ : Ανακύκλωση. Φτιάχνουμε μικρο-αντικείμενα (κορνίζα, μολυβοθήκη, σουβέρ, ατζέντα) με παλιά αγαπημένα μας κομμάτια ρούχων. Φέρτε φθαρμένα φορέματα, παντελόνια κλπ και θα τα μεταμορφώσουμε σε χρηστικά αντικείμενα ιδανικά για χριστουγεννιάτικα δώρα.


Δήλωση συμμετοχής έως την Πέμπτη πριν το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει.
Τα υλικά και τα εργαλεία προσφέρονται από το εργαστήρι.

Για το πρόγραμμα μπορείτε να ενημερώνεστε επίσης από το προφίλ του εργαστηρίου στο facebook (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΙΒΙΟΔΕΣΙΑΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗ), με e_mail (ergastirivivliodesias@gmail.com) ή στο blog (ergastirivivliodesias.blogspot.com)

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για ιδιαίτερο ή να φτιάξει ένα τμήμα με δικούς του φίλους, μπορούμε να κάνουμε κάποιο από τα σεμινάρια και εκτός του αναρτημένου προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στα στοιχεία που ακολουθούν ή να περάσετε από κοντά για γνωριμία και ξενάγηση στο χώρο.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
address : ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 31/10681 ΑΘΗΝΑ/ ΕΛΛΑΔΑ
Z. PIGIS 31/ 10681 ATHENS/ GREECE
tel/fax :(+30)2103825564
mail: ergastirivivliodesias@gmail.com
blog: http://ergastirivivliodesias.blogspot.com/
facebook: http://www.facebook.com/ERGASTIRIVIVLIODESIAS

Εργαστήρια

Η Ελίνα είναι φιλόλογος, κειμενογράφος, διαφημίστρια, κόρη, σύζυγος και μαμά! Της αρέσει πολύ να διορθώνει ορθογραφικά λάθη, να χαζεύει με τις ώρες στο Pinterest και να φτιάχνει πράγματα με παρέα (ποτέ μόνη). Αγαπημένα crafts είναι όλα όσα έχουν να κάνουν με τη διακόσμηση του σπιτιού!

Απάντηση