Η λαγάνα του Μίμη

Είναι γεγονός ότι Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται! Γι΄αυτό κι εμείς επιστρατεύσαμε τις φοβερές μαγειρικές ικανότητες του μπαμπά Μίμη και του ζητήσαμε να μας φτιάξει μια εύκολη συνταγή για λαγάνα για να τη μοιραστούμε μαζί σας. Το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο και σίγουρα δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο. Αν μάλιστα τη συνδυάσετε με την χωριάτικη ταραμοσαλάτα μας, δεν θα προλάβετε ούτε να τη βγάλετε από το ταψί! Καλά κούλουμα!

Βήμα – Βήμα


Τα υλικά που θα χρειαστείς για τη λαγάνα είναι: 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά, 2 ποτήρια χλιαρό νερό, 1 κ.γ. αλάτι, σουσάμι, αντικολλητικό χαρτί και ένα οβάλ ταψί ή πυρέξ.

Ξεκινάς ανακατεύοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Ρίχνεις το χλιαρό νερό σιγά σιγά και αρχίζεις να ανακατεύεις με ένα κουτάλι.

Το καλό ανακάτεμα με το κουτάλι θα σε οδηγήσει στη ζύμη που βλέπεις στη φωτογραφία. Ήρθε η ώρα για το ζύμωμα με το χέρι! Πάρε κοντά σου ένα λεκανάκι με λίγο νερό για να βρέχεις τα χέρια σου για να μην κολλάει το ζυμάρι στα δαχτυλά σου.

Άρχισε να ανακατεύεις καλά τη ζύμη με τα χέρια σου κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Σκοπός είναι να πάρει η ζύμη σου αέρα. Συνέχισε για περίπου 10 λεπτά. Όσο καλύτερα ζυμώσεις, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.

Μετά πρέπει να αφήσεις το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου 45 λεπτά μέσα στο μπωλ σου σε ζεστό μέρος. Ο Μίμης έβαλε το μπωλ στον φούρνο σκεπασμένο με μια πετσέτα στους 50 βαθμούς. Όταν περάσει η ώρα ετοιμάζεις το ταψί σου απλώνοντάς του το αντικολλητικό χαρτί.

Με ένα κουτάλι ανακατεύεις λίγο ξανά το ζυμάρι που θα έχει φουσκώσει και αδειάζεις το μπωλ μέσα στο ταψί. Απλώνεις καλά το ζυμάρι με τα δάχτυλα, ώστε να δημιουργηθεί μια λεπτή στρώση από ζύμη μέχρι τις άκρες. Θα χρειαστεί πάλι να βρέχεις τα δαχτυλά σου για να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια σου.

Κάνεις με το δαχτυλό σου τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης σου για να μη φουσκώσει πολύ η λαγάνα σου και ρίχνεις το σουσάμι να πάει παντού. Η ποσότητα εξαρτάται καθαρά από τα γούστα σου!

Η λαγάνα είναι έτοιμη για φούρνο. Ψήνεις στους 200 βαθμούς (στον αέρα κατά προτίμηση) για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να πάρει η λαγάνα σου αυτό το υπέροχο χρυσαφί χρώμα. Ρίξε και μια ματιά από κάτω για να σιγουρευτείς οτι έχει ψηθεί καλά!

Αφήνεις τη λαγάνα για λίγο να κρυώσει και τη σερβίρεις φρέσκια παρέα με όλα τα νηστίσιμα μεζεδάκια και φυσικά με ταραμοσαλάτα! Μην παραλείψεις να δεις και τη συνταγή μας για παραδοσιακή χωριάτικη ταραμοσαλάτα εδώ!

Tip 1: Προσοχή με το αλεύρι! Προτίμησε αυτό που είναι για όλες τις χρήσεις και όχι αυτό για ψωμί… το δοκιμάσαμε και δεν μας βγήκε πολύ καλό!

Tip 2: Είναι σημαντικό να ψήσεις τη λαγάνα σου σε ταψί που να απλωθεί καλά η ζύμη σου και να μην είναι παχύ το στρώμα της για να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί ομοιόμορφα!

Καλή όρεξη και καλά κούλουμα!!!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

7 σχόλια στο άρθρο “Η λαγάνα του Μίμη”

  1. κοριτσια ακολουθησα τη συνταγη σας και η λαγανα βγηκε πολυ καλη, απλα λιγο σκληρη. στη 2ηπροσπαθεια απλα προσθεσα και 1 κουταλια ταχινι και μιση ζαχαρη και βγηκε πιο μαλακη .

  2. Καλησπέρα κορίτσια! Τα 2 1/2 φακελάκια μαγιά δεν είναι πολλά, για 500γρ αλεύρι; Φιλιά!

  3. @ viki Θα σε γελάσουμε πόσα ml είναι… πάντως χρησιμοποιήσαμε ποτήρι του νερού τύπου καφενείου… όχι αυτά τα καινούργια τεράστια ποτήρια! :0

  4. Καλησπερα σας. Να ρωτησω ποσα ml ειναι τα δυο ποτηρια νερο? Και αυτο γιατι τα ποτηρια νερου εχουν πλεον διαφορετικη χωρητικοτητα.
    Ευχαριστω!!!!!

  5. Τελεια ιδεα! Επιτελους συνταγη για λαγανα!!!
    Καλη Καθαρα Δευτερα,κοσμεεεε!!!!!!!!!! 😉

  6. Καλημέρα, καλά, μέσα στο μυαλό μου είστε? σήμερα σκεφτόμουν το πρωί (πρό 10λέπτου δηλαδή) ότι την Δευτέρα εκεί που θα είμαι, όχι ψωμάς δεν θα περάσει, αλλά και λαγάνα να πάρω από την Παρασκευή, θα έχει γίνει πέτρα μέχρι την Δευτέρα!! Ευχαριστούμε τον κύριο Μίμη που μοιράστηκε το μυστικό μαζί μας! Καλά Κούλουμα και σε εσας!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *