Κέντημα Sashiko

sashiko_introΕίναι γεγονός οτι τον τελευταίο καιρό πέφτουμε πολύ συχνά επάνω σε τεχνικές χειροτεχνίας που προέρχονται από την μακρινή μας Ιαπωνία. Φαίνεται πως τόσο η χώρα αυτή, όσο και η κουλτούρα της έχουν κατακτήσει την δυτική μόδα και τον τρόπο ζωής μας σε διάφορα επίπεδα. Ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα είναι το κέντημα Sashiko, το οποίο συναντάται όλο και περισσότερο σε blogs και sites και έχει πολλούς φανατικούς φίλους!

Λίγα λόγια για το κέντημα Sashiko

Στα γιαπωνέζικα η λέξη Sashiko σημαίνει "μικρές μαχαιριές" και όντως οι βελονιές του κεντήματος Sashiko μοιάζουν πολύ με μικρές εγκοπές. Η τεχνική αυτή γεννήθηκε από την ανάγκη του να επιδιορθώνονται συχνά και να διατηρούνται σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση τα ρούχα των φτωχών χωρικών για τους οποίους το ύφασμα ήταν πολυτέλεια. Στις αρχές του, λοιπόν, το κέντημα Sashiko ήταν μια χρηστική τεχνική για την ενίσχυση του υφάσματος με μικρές, κοφτές, γερές βελονιές. Γρήγορα όμως εξελίχτηκε και σε διακοσμητική τεχνική.

Χαρακτηριστικό του Sashiko είναι οι μικρές βελονιές τρυπώματος (running stitch), οι οποίες παραδοσιακά γίνονται με λευκό νήμα επάνω σε γαλάζιο (λουλακί) ύφασμα και δίνουν το αποτέλεσμα της διακεκομμένης γραμμής.

Αυτό που κάνει το κέντημα Sashiko να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κεντήματα είναι τα σχέδια, τα οποίοι κάποιοι ισχυρίζονται οτι είναι κατά βάση Κινέζικα σχέδια που υιοθέτησαν οι Ιάπωνες καλλιτέχνες και τα έφεραν στα δικά τους μέτρα.

Ομολογουμένως εάν έχεις κάποιο σχέδιο Sashiko στη διάθεσή σου μπορείς εύκολα να το ακολουθήσεις και να φτιάξεις λιτά και πανέμορφα κεντήματα.

Μερικά χαρακτηριστικά σχέδια που βρήκαμε στο internet είναι:


Τα σχέδια αυτά από ό,τι ανακαλύψαμε έχουν χαρακτηριστικά ονόματα για να μπορείς να τα αναζητήσεις, όπως "η επιφάνεια του νερού" ή "οι καταρράκτες" κτλ και επιπλέον πολλά από αυτά έχουν και ονόματα οικογενειών δίπλα τους, πιθανώς από τις οικογένειες που τα επινόησαν και τα χρησιμοποιούσαν στις δημιουργίες τους.

Σήμερα το κέντημα Sashiko συναντάται κυρίως σαν διακόσμηση στο quilting (παπλώματα), αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μαξιλάρια, τσάντες, ρόμπες κτλ.

Περισσότερα για το Sashiko

Οι φίλοι μας από το Purl Bee έχουν φτιάξει ένα πολύ κατανοητό tutorial για τη συγκεκριμένη τεχνική που μπορείς να διαβάσεις και να ακολουθήσεις βήμα βήμα.

Μάλιστα εάν θέλεις μπορείς να αγοράσεις και έτοιμα προτυπωμένα σχέδια από το Purl Soho και να ξεκινήσεις να κεντάς. Στο tutorial θα βρείς και τα ακριβή εργαλεία και υλικά που θα χρειαστείς για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα: τις βελόνες Sashiko, την ιδιαίτερη δαχτυλίθρα, το νήμα και φυσικά το ύφασμα και το σχέδιο.

Εάν θέλεις απλώς να πειραματιστείς μπορείς να κατεβάσεις και αυτά τα δωρεάν σχέδια Sashiko για να δοκιμάσεις την τεχνική αυτή!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς πάντα να αγοράσεις τα σχετικά βιβλία που υπάρχουν σε αφθονία στα αγγλικά και να επισκεφτείς και το flickr group Sashiko Pool για να πάρεις ιδέες από διάφορες δημιουργίες!

Μην παραλείψεις να περάσεις μια βόλτα και από το site της Miho Takeuchi, η οποία είναι σχεδιάστρια και δασκάλα της παραδοσιακής αυτής τεχνικής.

Εμείς ευχόμαστε για άλλη μια φορά να σου ανοίξαμε την όρεξη για κάτι διαφορετικό για τις δημιουργίες σου!

Καλή αναζήτηση!

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Κέντημα Sashiko”

  1. Γειά σας
    Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το κέντημα (παραδοσιακό, μοντέρνο) και το πλέξιμο (για το σπίτι και για ένδυση όπως κασκόλ, εσάρπες, μπλούζες κλπ).
    Τα έργα μου είναι φτιαγμένα με φαντασία και μεράκι και οι τιμές μου πολύ προσιτές.
    Αν θέλετε να κάνω κάτι για εσάς ή και για βοήθεια στα έργα που εσείς κάνετε, επικοινωνήστε μαζί μου είτε μέσω email ή στο 6977 970 544

    Ευχαριστώ
    Ολγα Οικονόμου

  2. έχω μείνει άφωνη!
    είναι πανέμορφη τεχνική και θέλω οπωσδήποτε να μάθω περισσότερα γι’ αυτήν.
    Ευχαριστώ κορίτσια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *