Τα φυτά πάνε διακοπές

ntaliesΕπιτέλους καιρός για διακοπές… Όλα είναι κανονισμένα και έτοιμα. Μήπως έχεις ξεχάσει τα φυτά σου; Ποιος θα τα φροντίζει όσο εσύ θα απουσιάζεις;. Έχεις πάρει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να φύγεις με το κεφάλι σου ήσυχο και να μη βρείς τα φυτά σου ξερά στο γυρισμό; Μην αγχώνεσαι λοιπόν και απλά οργανώσου…
Η πιο απλή και οικονομική λύση είναι να ζητήσεις από κάποιο φίλο ή συγγενικό πρόσωπο να έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ποτίζει τις γλάστρες ή τον κήπο σου. Βέβαια, η λύση αυτή δεν είναι πολύ πρακτική καθώς θα πρέπει να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που θα ζητήσεις να έχει τη φροντίδα των φυτών σου. Επιπλέον, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεχνά να τα ποτίσει, αλλά οτι δεν θα τα ποτίζει και υπερβολικά. Αν λείψεις για αρκετό καιρό τότε θα πρέπει να ζητήσεις οπωσδήποτε από κάποιον να έρχεται να ρίχνει μια στα φυτά σου ακόμα και αν έχεις εξασφαλίσει το πότισμα τους.

Μια άλλη λύση είναι να προμηθευτείς από το εμπόριο τις ειδικές σακούλες που μπορούν να προσφέρουν νερό στα φυτά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι σακούλες αυτές έχουν προσαρμοσμένο ένα ειδικό φιτίλι που δίνει στο φυτό υγρασία με αργούς ρυθμούς. Ακολούθησε τις οδηγίες και τοποθέτησε της στις γλάστρες. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις μόνος σου αυτό το σύστημα γεμίζοντας με νερό ένα κουβά, τον οποίο θα τοποθετήσεις σε ένα σημείο πιο ψηλά από τη γλάστρα. Βάλε μέσα στον κουβά αλλά και στο χώμα της γλάστρας τις άκρες από ένα σχοινί ή μια γάζα και άφησε να μεταφέρεται η υγρασία από το δοχείο στη γλάστρα. Βέβαια, αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε γλάστρες.

Στον κήπο, όπως και στις γλάστρες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ειδικό υλικό (υλικό σε μορφή ζελέ) που τοποθετείται μέσα στο χώμα και αποδεσμεύει σιγά το νερό που έχει απορροφήσει. Το υλικό αυτό έχει τέτοια σύσταση ώστε να είναι ικανό να απορροφά το τριπλάσιο του όγκου του σε νερό. Παράλληλα, συνήθως στη σύσταση τους έχουν και θρεπτικά στοιχεία οπότε καθώς αποδεσμεύεται υγρασία τρέφεται και το φυτό. Στα ενημερωμένα κέντρα κήπου και καταστήματα με φυτοφάρμακα θα βρείς το υλικό σε διάφορες συσκευασίες και με αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του. Το υλικό αυτό είναι γενικότερα πολύ χρήσιμο καθώς προσφέρει οικονομία και καλύτερη διαχείριση του νερού.

Η καλύτερη και πιο σίγουρη λύση για το πότισμα τόσο των γλαστρών όσο και του κήπου είναι η χρήση αυτόματου ποτίσματος. Στο εμπόριο θα βρείς ολοκληρωμένες λύσεις ακόμα και για μερικές γλάστρες. Κάνε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και εξασφάλισε την καλή λειτουργία του. Αν έχεις ήδη αυτόματο πότισμα μην ξεχάσεις πριν φύγεις για διακοπές να ελέγξεις τόσο την μπαταρία στο προγραμματιστή όσο και αν τα μπεκάκια είναι καθαρά.

Και μερικά tips…

  • Προσπάθησε να προστατέψεις τα φυτά σου από τον έντονο ήλιο. Αν έχεις τέντες κατεβάσέ τις πριν φύγειε διακοπές. Μετακίνησε τις γλάστρες σου σε πιο σκιερά σημεία αν αυτό είναι δυνατό.
  • Πριν φύγεις για διακοπές κάνε ένα πολύ καλό πότισμα και κατάβρεξε τα φυτά πολύ καλά.
  • Προγραμμάτισε το αυτόματο πότισμα να ποτίζει τις βραδινές ώρες που έχει περισσότερη πίεση το νερό και θα ποτιστούν καλύτερα τα φυτά σου σε πιο γρήγορο χρόνο.
  • Πριν φύγετε για διακοπές καθάρισε τις γλάστρες και τα παρτέρια από τα ζιζάνια και κάνε ένα καλό σκάλισμα.

Και τα φυτά εσωτερικού χώρου πως θα ποτίζονται;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι πιθανό να είναι φυτεμένα σε ειδικές γλάστρες που ποτίζονται μόνες τους. Σε αυτή την περίπτωση απλά έλεγξε αν η ειδική υποδοχή έχει όσο νερό χρειάζεται.

Αν τα φυτά σου είναι φυτεμένα σε απλές γλάστρες τότε μετάφερέ τα στο μπάνιο. Έτσι, θα τους εξασφαλίσεις υγρασία και φως. Αν είναι δυνατό άφησε το παράθυρο λίγο ανοιχτό ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Αν τα φυτά σου είναι απαιτητικά σε υγρασία τότε μπορείς να τα τοποθετήσεις μέσα στη μπανιέρα, την οποία έχεις γεμίσει με 2 – 3 εκατοστά νερό. Μην τα τοποθετήσεις κατευθείαν στο νερό αλλά ακούμπησε τα πάνω σε κάποια βάση (ρηχό δοχείο, βότσαλα κλπ.).

Μετακίνησε τα φυτά σου μακριά από τα παράθυρα και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Τέλος, πριν φύγεις για διακοπές καθάρισε τα φύλλα των φυτών από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανί.

Καλές και ξέγνοιαστες διακοπές λοιπόν. Προγραμμάτισε την φροντίδα και κυρίως το πότισμα των λουλουδιών σου και να είσαι σίγουρος ότι όταν επιστρέψεις θα έχεις όμορφα φυτά να σε περιμένουν.

Καλές διακοπές!

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Τα φυτά πάνε διακοπές”

  1. ευχαριστούμε για τα tips. το πρόβλημα με εμάς είναι ότι το μπαλκόνι μας το βλέπει ο ήλιος και πιάνει πολύ ζέστη. πάρα πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *