Κασκόλ με δύο χρώματα

 Επειδή το χειμερινό ντύσιμο μου φαίνεται λίγο μονότονο αποφάσισα να συνδυάσω το μαύρο μου παλτό με κασκόλ σε ποικίλα διαφορετικά χρώματα και σχέδια! Το πρώτο που έφτιαξα φέτος μπορεί να φαίνεται πολύπλοκο αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Αρκεί να ακολουθήσεις σωστά το σχέδιο!

Καθώς τα αγαπημένο μου χρώμα είναι το πράσινο και τα περισσότερα ρούχα στην ντουλάπα μου είναι πράσινα, αποφάσισα να φτιάξω ένα κασκόλ για να τα ταιριάζω. Το ένα χρώμα όμως φαινόταν πολύ έντονο οπότε αποφάσισα να το «σπάσω» λίγο χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικά χρώματα. Επέλεξα λοιπόν πράσινο και μαύρο.

Το πρώτο βήμα όταν πλέκεις με δύο διαφορετικά νήματα είναι να ετοιμάσεις μια κούκλα και με τα δύο νήματα μαζί. Για το κασκόλ αυτό χρησιμοποίησα 3 κούκλες μαύρο και 3 κούκλες πράσινο χρώμα. Κάθε κούκλα είναι 50gr. και είναι 100% ακριλικό. Για το συγκεκριμένο έχω χρησιμοποιήσει και τις 6 κούκλες νήματος αλλά το πόσο μαλλί θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από το πόσο μακρύ και «πλούσιο» θέλεις να είναι το κασκόλ.

PC070008

Αν σου αρέσει το κασκόλ να είναι «αφράτο» είναι καλύτερα να επιλέξεις νούμερο βελόνας λίγο μεγαλύτερο από το προτεινόμενο στο νήμα. Το συγκεκριμένο είναι φτιαγμένο με βελόνα νούμερο 8.

Το σχέδιο αποτελείτε από τετραγωνάκια με καλή και τετραγωνάκια με ανάποδη πλέξη τα οποία εναλλάσσονται. Ξεκινάς πλέκοντας 30 πόντους. Στην επόμενη σειρά ξεκινάς 5 πόντους καλή και 5 πόντους ανάποδη και συνεχίζεις μέχρι το τέλος της σειράς με το ίδιο μοτίβο (5κ – 5α – 5κ – 5α κ.ο.κ.). Στην επόμενη σειρά ξεκινάς πάλι με καλή και ακολουθείς το ίδιο μοτίβο.

Για κάθε τετραγωνάκι πρέπει να πλέξεις 5 σειρές. Όταν πλέξεις και τις 5 σειρές συνεχίζεις με μια σειρά όλο καλή. Μετά πρέπει να ξεκινήσεις με ανάποδη πλέξη, για να πετύχεις τα εναλλασσόμενα τετραγωνάκια. Πλέκεις, λοιπόν, 5 πόντους ανάποδη και 5 πόντους καλή συνεχίζεις μέχρι το τέλος της σειράς με το ίδιο μοτίβο (5α – 5κ – 5α – 5κ κ.ο.κ.) και για τις επόμενες 5 σειρές. Στη συνέχεια πλέκεις πάλι μια σειρά όλο καλή… και ξεκινάς το ίδιο μοτίβο από την αρχή….

Ένας εύκολος τρόπος για να μη χάσεις το μέτρημα και να πετύχεις το σχέδιο είναι να ακολουθήσεις τον παρακάτω πίνακα. Εδώ μπορείς να τον κατεβάσεις στο computer σου (αρχείο Excel).

kaskol-tetragonakia

Ξεκινάς το πλέξιμο ανάλογα με την αρίθμηση του πίνακα και πάντα από την μεριά που αναγράφεται το νούμερο της σειράς. Η επεξήγηση των συμβόλων είναι στο κάτω μέρος του πίνακα.

Καλή σου επιτυχία λοιπόν!!

Φτιάξτο
Νατάσα Λιανοπούλου

Η Νατάσα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ftiaxto.gr όταν αυτό πρωτοξεκίνησε το 2007. Ξεκίνησε την "καριέρα" της στο χειροποίητο με το πλέξιμο και συνέχισε με το κόσμημα, το οποίο συνεχίζει ακόμη και σήμερα!

13 σχόλια στο άρθρο “Κασκόλ με δύο χρώματα”

  1. polu wraio! alla dn katalava auto pou exeis grapcei “kalh sts kales velones kalh kai anapodh sts anapodes valones ” KAI “anapodh sts kales velones kai kalh sts anapodes velones”!!!!!!!!!!!!
    OPOIOS MPOREI AS MOU TO EKSHGHSEI,PARAKALW!!!!!!Euxaristw polu!!

  2. Μαρία, το μαλλί που χρησιμοποίησα είχε ένδειξη βελόνας 4 αλλά καθώς ήταν 2 κούκλες μαζί χρησιμοποίησα βελόνα νούμερο 8. Κανονικά υπολογίζεις ένα με ενάμιση νούμερο βελόνας μεγαλύτερο από αυτό που προτείνεται. Αυτό συνήθως είναι αρκετό για να βγει το κασκόλ αφράτο.
    Όσο για το φάρδος του κασκόλ, αυτό που βλέπεις είναι περίπου 25 εκ. και είναι αρκετά φαρδύ. Τώρα το πώς υπολογίζεις το φάρδος εξαρτάται πάντα από το μαλλί και την βελόνα που χρησιμοποιείς οπότε δεν έχω κάποιον κανόνα να σου δώσω. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να ανοίγεις τους πόντους πάνω στην βελόνα όπως τους ρίχνεις γιατί έτσι μπορείς να δεις περίπου πόσο φαρδύ θα είναι το κασκόλ όταν τελειώσει. Και έτσι υπολογίζεις…
    Ελπίζω να σε βοηθάει λίγο αυτό. 🙂

  3. Το μαλλί που χρησιμοποίησες τι ένδειξη βελόνας είχε; Το μόνιμό μου πρόβλημα στο πλέξιμο των κασκόλ (λες και ξέρω τίποτε άλλο να πλέκω) είναι πως ενώ τα θέλω αφράτα και χρησιμοποιώ βελόνες συνήθως από 7 και πάνω, δεν μπορώ να υπολογίσω πόσους πόντους να ρίξω από την αρχή ώστε να μη μου βγει φαρδύ ή στενό. Λες ότι ρίχνεις 30 πόντους, πόσο φαρδύ σου βγήκε με 2 νήματα; Σε εκατοστά εννοώ. Θα το εκτιμούσα να με βοηθούσες να καταλάβω περίπου πως υπολογίζω το φάρδος του κασκόλ, πρίν ρίξω τους πόντους.

  4. Kαλημέρα!!!!
    Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ τελικά είναι η ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργεί το νήμα, οι βελόνες και…μια κούπα αχνιστό καφέ….Πάντως αυτή η πλέξη είναι πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα σε παιδικά πουλοβεράκια! Είναι εύκολη και πολύ διακοσμητική.
    Μπράβο Ισιδώρα!

  5. ναι, χρησιμοποιείς τα 2 νήματα μαζί σαν να ήταν ένα, δες την πρώτη φώτο όπου η Ισιδώρα έχει φτιάξει ένα κουβάρι και με τα 2. Δεν τα συστρέφεις, τα κρατάς παράλληλα όπως βγαίνουν από το κουβάρι.

  6. Δηλαδή χρησιμοποιείς και τα δύο νήματα μαζί σαν να ήταν ένα; Αν ναι, τα συστρέφεις μεταξύ τους ή τα κρατάς παράλληλα;
    Πολύ ωραίο πάντως και η πλέξη εύκολη αλλά εντυπωσιακή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *