Μαθαίνοντας περισσότερα για τις βελόνες πλεξίματος

Βελόνες πλεξίματος

Όταν ξεκίνησα το πλέξιμο δεν είχα ιδέα ούτε από νήματα, ούτε από βελόνες. Χρησιμοποιούσα ένα τύπο βελόνας γιατί δεν ήξερα η γυναίκα! Όταν όμως το πλέξιμο μετατράπηκε σε καθημερινή ασχολία ή μανία αν θέλεις, ανακάλυψα ότι για να «δημιουργήσω» υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βελόνας που μου δίνουν απεριόριστες δυνατότητες.

Οι βελόνες ποικίλουν σε μέγεθος, υλικό και χρώμα. Mία ιδέα πήρες ήδη από το Videocast για τα εργαλεία πλεξίματος! Εδώ, θα βρεις κάποιες επιπλέον πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει η κάθε πλέκτρια!

Τι πρέπει να ξέρω για τις βελόνες και το μέγεθός τους;

  • Βασικά, το μέγεθος της βελόνας είναι και αυτό που καθορίζει το στιλ του πλεκτού.
  • Πάντα όταν αγοράζεις μαλλί αναφέρεται πάνω το μέγεθος της βελόνας που προτείνεται για το μαλλί αυτό.
  • Αν θέλεις να πλέξεις κάτι με σφιχτή πλέξη, τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις το προτεινόμενο μέγεθος βελόνας.
  • Αν πάλι θέλεις να πλέξεις κάτι ποιο «αεράτο» μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα με ενάμιση νούμερο μεγαλύτερη βελόνα.

Ποιο υλικό να προτιμήσω;
Από πλευράς υλικών τώρα, μπορείς να βρεις βελόνες inox, πλαστικές ή ξύλινες. Προσωπική άποψη είναι ότι οι ξύλινες είναι οι πιο ωραίες για να πλέκεις αλλά πολύ δύσκολο να τις βρεις στην Ελλάδα. Inox και πλαστικές χρησιμοποιούνται περισσότερο αλλά δεν σου δίνουν το ίδιο «feeling». Υπάρχουν, όμως, σε πολλά διαφορετικά χρώματα για να σπάει λίγο η μονοτονία τις κλασικής γκρι βελόνας.

Ποιοι τύποι βελόνων υπάρχουν;
Πέρα από τις κανονικές βελόνες πλεξίματος, έχουμε βελόνες στρογγυλές, βελονάκι, βελόνες βοηθητικές οι οποίες χρησιμοποιούνται για διαφορετικό τύπο πλεξίματος η καθεμία.

Κυκλικές βελόνες πλεξίματος

Οι στρογγυλές βελόνες χρησιμοποιούνται κυρίως για σκουφάκια, κάλτσες και γενικά οτιδήποτε στρογγυλό μπορείς να φτιάξεις. Και αυτές ποικίλουν σε μεγέθη. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι αυτές οι βελόνες έχουν δύο βασικές διακρίσεις: το μέγεθος τις βελόνας που πλέκεις και το μέγεθος του σχοινιού που ενώνει τις δύο βελόνες. Οπότε πρέπει να επιλέξεις το μέγεθος της βελόνας ανάλογα με το μαλλί που θα χρησιμοποιήσεις και το μέγεθος του σχοινιού ανάλογα με τη διάμετρο του πλεκτού που θα φτιάξεις.

Το βελονάκι έχει και αυτό μεγέθη ανάλογα με τον τύπο μαλλιού που θα επιλέξεις και μπορείς να το βρεις σε inox και ξύλινο. Μπορείς και αυτό να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις κάλτσες, σκουφάκι, σάλι και πολλά άλλα.

Τέλος, έχουμε και τις βοηθητικές βελόνες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες τεχνικές πλεξίματος, για να φτιάχνεις πλεξίδες για παράδειγμα. Αυτές δεν έχουν μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη και υλικά αλλά μπορείς να τις βρεις παντού και όταν μάθεις να τις χρησιμοποιείς, μπορείς πραγματικά να φτιάξεις αριστουργήματα!

velones-pleximatos101

Φωτογραφία από το knitsburgh.wordpress.com

Υλικά και εργαλεία
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

30 σχόλια στο άρθρο “Μαθαίνοντας περισσότερα για τις βελόνες πλεξίματος”

  1. 😀 Καλησπέρα σε όλους και όλες! Πραγματικά θέλω πολύ να ξεκινήσω να πλέκω αλλά είμαι αρκετά άσχετη (το μόνο που έχω πλέξει είναι ένα κασκόλ καλή-ανάποδη με πολλά λάθη!). Επειδή δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο σε πόσο καιρό λέτε οι παλαιότεροι ότι θα καταφέρω να μάθω να πλέκω αξιοπρεπώς; Και από μεγέθη και υλικά από που και ποια θα ήταν καλό να προμηθευτώ; (καταστήματα στη Θεσσαλονίκη).

  2. Μαρία, στο κατάστημά σας μήπως έχετε στρόγγυλες βελόνες πλεξίματος; Εννοώ εκείνες που είναι μικρές και συνδέονται τα άκρα τους με ένα καλώδιο.

  3. ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΝΝΟΕΙΣ; ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ή ΑΓΓΛΙΚΑ.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ.

  4. Κορίτσια δεν καταλαβαίνω τις οδηγίες πλεξίματος στα περιοδικά.Μπορεί κάποια να βοηθήσει?

  5. για αρχή θα σου κοστίσει περίπου 7ευρω οι βελόνες και το μαλλάκι μαζι…μπορείς να πάρεις κάποιο χοντρό νήμα ετσι ώστε να σε βοηθήσει περισσότερο να καταλάβεις τον τρόπο πλεξίματος (και να σου πάρει και λιγότερο χρόνο για να το τελειώσεις) 😀 …υπάρχει και εγκυκλοπαίδεια πλεξίματος που τα γράφει όλα πολύ αναλυτικά αλλά αν θέλεις μπορούμε να σε βοηθήσουμε και μεις να ξεκινήσεις αυτή τη δημιουργική ασχολία!!!το κατάστημά μας βρίσκεται στο μαρούσι(μητροπόλεως 31 και το τηλ είναι 2108050809).τα μαθήματα είναι δωρεάν και μπορείς να έρθεις όποτε θέλεις σε ώρες καταστημάτων!!!

  6. Ελενη, κατα τη γνωμη μου πιο γρηγορα και ευκολα θα μαθεις απο τα βιντεακια παρα απο τα βιβλια. Οσο για το ποσο θα σου κοστισει, αναλογα τα υλικα που θα αγορασεις, σε συμβουλευω να ξεκινησεις με φθηνα νηματα που θα βρεις σε προσφορα σε πολλα μαγαζια με ειδη πλεξιματος (μπορεις να βρεις με 1-2 Ευρω το κουβαρι) μεχρι να παρεις τον αερα και μετα να συνεχισεις με καλυτερες ποιοτητες. Τις βελονες δεν θυμαμαι ποσο τις πηρα αλλα σιγουρα οχι πανω απο 5-7 Ευρω το ζευγαρι! καλη αρχη!

  7. θα ηθελα να ξεκινησω τωρα το πλεξιμο μηπως μπορειτε να μου πειτε για ολα τα υλικα ποσο θα μου κοστισει? :roll:: ααα και αν παρω τα βιβλια που προτεινετε θα καταφερω τπτ ή πρεπει να μου δειξει καποιος

  8. Ναι, υπάρχουν βελονοθήκες, οι οποίες είναι πολύχρωμες, πλαστικές, οπως υπάρχουν και θήκες για βελονάκια και κουβαροθήκες. 8)

  9. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν ειδικές θήκες για τις βελόνες πλεξίματος.
    Σας ευχαριστώ πολύ

  10. Απελπιστική η κατάσταση στην ελληνική αγορά τόσο για τις βελόνες όσο και για τα μαλλιά. Βλέπω τα ξένα περιοδικά και τρελαίνομαι. Τι εκπληκτική ποικιλία από βελόνες και αξεσουάρ! Ένας άλλος κόσμος όπου το πλέξιμο δεν είναι συνώνυμο της ηλικιωμένης συντηρητικής κυρίας αλλά μια καλλιτεχνική δημιουργία που έχει φτάσει σε ζηλευτά επίπεδα τεχνικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *